پیر امیدیار و چگونگی موفقیتش به عنوان یک کارآفرین و رئیس سایت Ebay
پیر امیدیار یک کارآفرین ایرانی آمریکاییِ متولد فرانسه و بنیانگذار و رئیس سایت مزایده Ebay است.
موفقیت بازار آنلاین موجب شد که امیدیار در سن 31 سالگی به یک میلیاردر تبدیل شود.
امیدیار و همسرش شبکه خیریه امیدیار (Omidyar Network) را ایجاد کردند تا فرصتهایی بشردوستانه را برای سازمانهای غیرانتفاعی و عام المنفعه سراسر جهان فراهم کنند.
کودکی تا جوانی پیر امیدیار:
امیدیار در سال 1967 در پاریس به دنیا آمد.
مادر پیر “الهه میرجلالی امیدیار” یک زبان شناس مشهور و استاد دانشگاه “سوربن” فرانسه بود.
پدر او جراح اورولوژی بود که بعدها پیر به واسطه کار پدرش در ایالات متحده به آمریکا مهاجرت کرد.
علاقه او به رایانه در دبیرستان «سنت اندرو»ی مریلند و در کلاس نهم شروع شد، جایی که او برخلاف سایر هم کلاسی های خود به جای کلاسهای ورزشی سراغ کامپیوترهای آزمایشگاه میرفت.مدیر دبیرستان وقتی متوجه علاقه شدید او به برنامه نویسی و کامپیوتر شد، به او پیشنهاد کرد برای کتابخانهی دبیرستان برنامهای بنویسد که خودش کارتهای راهنمای کتابها را چاپ کند و در عوض بابت کارش ساعتی 6 دلار هم دستمزد دریافت کند.
هرچند 6 دلار مبلغ زیادی نمیشد ولی همین تلنگر کوچکی بود برای تمرین پشتکار و تلاشهای هدفمند او. پیاده سازیِ موفق این برنامه کامپیوتری برای پیر امیدیارِ 14 ساله مقدمهای بود برای موفقیت هایی که در آینده در انتظار او بود.دوران جوانی امیدیار با تحصیل او در دانشگاه توفتس نزدیک بوستون در ماساچوست شروع شد. او همزمان در یکی از شرکتهای زیرمجموعهی اپل به نام کلریس (Claris) مشغول به کار شد و در آنجا برای کمک به برنامهنویسان مکینتاشِ اپل یک برنامهی مدیریت حافظه نوشت.
کارمندی و اولین تجربه کارآفرینی:
پس از فارغ التحصیلی با مدرک علوم رایانه، او به همراه سه تن از دوستان خود یک استارتاپ به نام Pen Computing تأسیس کرد. راه اندازی این استارت آپ اولین تلاش امیدیار به عنوان یک شرکت تجارت الکترونیک بود و اگر چه ایدۀ قلم محاسباتی (Pen Computing) جالب به نظر می رسید اما هرگز مورد اقبال عمومی واقع نشد. ولی دامنه اینترنتی eShop که مرتبط با کسب کار آنها بود، توجه شرکت مایکروسافت را بیشتر از ایدۀ اصلی به خود جلب کرد و مایکروسافت در نهایت این شرکت را در سال 1996 از امیدیار و شرکایش خرید.
شکلگیری وبسایت ebay:
داستان شکلگیری وبسایت eBay، بزرگترین حراجی آنلاین جهان به تابستان 1995 برمیگردد زمانی که پیِر با پالما وزلی (همسر فعلی خود) نامزد کرده بود. آن زمان، پالما کلکسیونرِ یک نوع بستهبندی آبنبات به نام Pez بود و در نظر داشت مجموعهی خود را تا حد ممکن کامل کند و در همین راستا از پیر کمک خواست.امیدیار برای کمک به نامزد خود، صفحهای در وبگاه شخصیاش به نام Auction Web برنامه نویسی کرد تا سایر کلکسیونرها نیز بتوانند از طریق آن کلکسیون خود را برای حراج عرضه کنند. این صفحه به پاملا امکان خرید و فروش آنلاین و ارتباط با دیگران را میداد.حراجیِ وب (که بعدها eBay نامیده شد) اولین بار در سال 1995 افتتاح شد و تنها به عنوان یک انجمن آنلاین برای خرید و فروش اقلام مختلف برای عموم بود.
در کمال تعجب، اولین فروش این حراجی کلکسیونِ بسته بندی های آبنبات Pez نبود بلکه یک اشارهگر لیزری شکسته بود.
امیدیار سه ماه پس از راهاندازی، از دوست خود جف اسکول، به منظور بهبود عملکرد و ایمنی سایت کمک گرفت.
از طرف دیگر پیشرفت این حراجی آنلاین همچنان ادامه داشت و تا اواسط سال 1996 این سایت روزانه حدود 800,000 مزایده انجام داد. در کمال تعجب این صفحه با چنان استقبالی از سوی خریداران و فروشندگان مواجه شد که پیر مجبور شد برای حراجیاش یک وبگاه مستقل درست کند؛ همان موقع بود که اسم حراجی را به eBay تغییر داد. با دریافت هزینه بین 25 سنت تا 2 دلار برای قرار دادن هر آگهی حراج و درصد جزئی از هر فروش، توانست بهراحتی به درآمد خوبی از محلی که برای اجماع خریداران و فروشندگان درست کرده بود برسد.
وبسایت ebay چگونه موفق شد؟
با توجه به اینکه ترافیک سایت مدام رو به افزایش بود پیر و اسکول تصمیم گرفتند برای کمپانی خود یک ساختار منسجم تر با سرمایه ای بیشتر فراهم کنند. در ژوئن ۲۰۰۷ آن ها توانستند در ازای ۲۲ درصد از سهام شرکت مقدار ۴٫۵ میلیون دلار سرمایه فراهم کنند و با استفاده از تجربه ” مارگارت ویتمن “ به عنوان مدیرعامل، جان تازه ای به این شرکت ببخشند.ویتمن با هنر مدیریت خود توانست eBay را از یک دسته برنامه نویس مستقر در زیرزمین خانه شان به یک شرکت رو به رشد و توانمند تبدیل کند. او یک تیم قدرتمند بازاریابی استخدام کرد و بخش بندی هایی برای فروش کالا در نظر گرفت تا از فروش محتوای غیراخلاقی به افراد زیر هجده سال جلوگیری کند.
با گسترش رونق eBay این شرکت در سال ۹۸ در بورس نیویورک به عرضه عمومی گذاشته شد.
گرچه eBay در روز اول عرضه قیمت ۱۸ دلار در هر سهم را به خود می دید اما تنها چهار ماه بعد تا قیمت ۳۰۰ دلار صعود کرد. این اتفاق از پیر امیدیار ۳۴ ساله یک میلیاردر ساخت.هم اکنون eBay با داشتن ۳۴۰۰۰ کارمند و کسب درآمد ۱۸ میلیارد دلار در سال از جمله بزرگترین سایت های فروش اینترنتی در جهان است. این شخصیت موفق ایرانی نیز به واسطه سهام خود از eBay با دارایی ۸٫۵ میلیارد دلاری در صدر لیست ثروتمندترین ایرانی ها قرار دارد و در رده ۱۲۰ مین فرد ثروتمند جهان دیده می شود. پیر در سال ۹۸ با نامزدش ازدواج کرد. این سایت باعث شد همسرش بتواند کلکسیون بزرگی از ۴۰۰ بسته Pez را برای خود جمع آوری کند.
درسی که میتوان از پیر امیدیار گرفت:
راه اندازی استارت آپ هایی نظیر eShop که بعد ها توسط مایکروسافت به قیمت بالایی خریداری شد، به گفتۀ خود پیر امیدیار اشتیاق بیشتری برای ریسک به او داد. ایده بازار آنلاین، آن هم در بستری که امکان خرید منصفانه و مزایده های قانونی را برای خریداران فراهم بیاورد در ابتدای امر برای همه ایده جالبی به نظر می رسد اما همین ایده جالب زمانی برای امیدیار عملی و قابل پیاده سازی شد که به گفته خود او، سرمایه لازم برای این ایده از مقداری پول اضافی که بعدا از فروش ایده قبلی او یعنی استارتاپ eShop برایش باقی مانده بود تامین شد. این مورد نشان می دهد که برای موفقیت در یک استارتاپ و به طور کلی برای موفقیت یک ایده، سیر تدریجی از کارها و شاید شکست ها لازم است.
مطالب مرتبط :
قانون ۱۵ دقیقه چیست ؟ و نحوه به کابردن آن
توصیه هایی برای کسانی که به شغل خود اعتیاد دارند
مارک کوبان کیست و رمز موفقیت او در کسب و کار چه بوده است
رنگ ها برای زندگی بهتر نوشته مری لامبرت (موفقیت و مدیریت)
هوش چیست و هوش چندگانه گاردنر و دیگر ازمونهای هوش
حاملگی زیباست نوشته شانتی گوش انتشارات نسل نو اندیش (زناشویی)
یادداشت هایی از آسمان نوشته مایک دولی (خوب زیستن)
کبک ها بهتر از ما زندگی می کنند + نویسنده دکتر پیمان آزاد (روانشناسی )
مثبت اندیشی چیست و چطور می توانیم مثبت اندیش باشیم
درد عشق +نویسنده کتاب لودرو رینزلر (روانشناسی کاربردی))
قله ها و دره ها + نویسنده کتاب اسپنسر جانسون(موفقیت و مدیریت)
کتاب پرسش ها + نویسنده مایکل کروگروس – رومن شاپلر (خوب زیستن)
رازهای یک روانشناس + نویسنده فرشاد نجفیپور (خوب زیستن)
نقد و بررسی کتاب بی شعوری از خاویر کرمنت (عصر خلاقیت)
از سایر محصولات آموزشی در زمینه های مختلف در عصر خلاقیت ديدن نماييد.